Kerítés

Viharos napok után, melynek híre még Magyarországra is eljutott, verőfényes reggelre ébredtünk. Éjjel még ropogtatta a tetőt a tomboló szél, reggelre mintha elfújták volna (haha). Kati indult le előbb a földszintre, én még a másodikról viccesen megkérdeztem, hogy van-e még kerítésünk. Mire némi hatásszünet után jött az őszintén döbbent válasz: nincs. Angliában hagyománya van annak ugyanis, hogy valami megmagyarázhatatlan okból nagyon gyenge kerítéseket építenek majd ezeket minden tavaszi vihar után újra csinálják. Na de nézzük milyen kép fogadott minket azon a reggelen.

Ez volt a kertünkben de láttunk még egyéb csudát az utcán.

Ez a trambulin pár házzal odébbról röppent ide. Iszonyat mázlival egyetlen ablakban, kocsiban nem tett kárt. Na de vissza a kerítéshez.

Az itteni kerítések jellemzően úgy épülnek, hogy egy fa gerendát betonba ágyaznak a föld alatt pár centivel majd ezekre nagyon gyenge anyagból fa paneleket csavaroznak. Van, hogy a panel törik szét, van, hogy a gerenda nem bírja. Akkor így néz ki, a mi egyik már eleve nem stramm, kissé elkorhadt gerendánk.

Mi árt a fa gerendának igazán a földben? A víz. Mi van Angliában sok? Logikus ez a megoldás, ugye? Úgy döntöttünk, hogy véget vetünk az áldatlan állapotoknak és fa gerendáknak. Van az ismeretségi körünkben olyan aki ért az itteni építőiparhoz és ő ajánlotta a beton gerendát. Én ódzkodtam tőle mert elég ipari hatást tud kelteni. De egyértelmű volt, hogy nem szeretnénk újra fekvő kerítésre lelni a kertünkben. Most eltekintek attól, hogy a mi kertünkben a szomszéd kerítése feküdt a miének meg a másik szomszédban. Átbeszéltük a dolgot és megrendeltük a hozzávalókat. Kezdődhetett az építés.

Azzal, hogy a régi gerendák helyére újakat kellett beásni és betonozni. Igen ám de ott voltak a régi gerendák betonalapjai mint ez a fenti képen is látszik. Feladat: ki kell úgy venni, hogy ne legyen a helyén éktelen nagy gödör mert akkor rengeteg betonnal lehet csak betömni. Kati még előzőleg rábeszélt egy csákányra és nagyon jól tette. Még azzal is kemény meló volt szét törni és kitúrni a betont. És mindezt úgy, hogy a kerítés mellé telepített rózsák és a kis szőlő meg a szomszéd dolgai se szenvedjenek kárt. Két napba telt míg az öt gerenda helyét kiástuk az oszlopokat beállítottuk. Miközben én csákányoztam Kati még gyorsan lefestette a beton elemeket. Ez volt a kompromisszum és végül nem is néz ki olyan rosszul.

Lett alsó beton panel is, hogy a fapanelek ne érjenek le a lucskos földre és ne rohadjanak el idő előtt.

Amíg nem volt kerítésünk a macskák dorbézoltak. Mindegyik nagyon élvezte, hogy gond nélkül tud jönni menni  a összes ily módon összekapcsolódott kertekben. Kati győzködött, hogy vágjak ki egy darabot az egyik panelból, hogy a cicáknak könnyen átjárható maradjon a kerítés. Én eléggé ódzkodtam attól, hogy egy vadi új kerítést szétvágjak és ráadásul ezzel lukat üssek a szomszéd felé aki nem biztos, hogy ezt értékelni fogja. Végül abban maradtunk, hogy megkérdezzük tőlük és ha nincs ellenükre akkor találok valamilyen megoldást. Kiderült, hogy a szomszédék is lelkesednek az ötletért (nekik is van macskájuk, meg nagyjából mindenkinek ebben a házsorban). Lett tehát macska átjáró.

Pillanatok alatt használatba lett véve, elég forgalmas útvonallá vált. Mindenki boldog még a kis szőlő is megúszta a műveletet.

Most van szép új kerítésünk és reméljük ez bírni fogja a viharokat.

Azóta a törmeléket is elvittem a lerakóba. A szomszéd is megcsináltatta a saját részét. Ott is betonoszlopos megoldás született. Ő kiadta a munkát mestereknek. Jóval többe került, lassabban készült el cserébe nem is lett olyan szép mint a mienk. Most már csak a régi kerítés szétszedéséből származó faanyagot kéne eltüzelni. Tegnap raktam is egy tüzet és szórtam rá serényen a lemezeket de a kupacon nem látszik a fogyás. Mondjuk cica ennek is örül, mert szeret a tetején napozni.

Írta: Feri Címkék: kert ház szerelés Kommentek: 0 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo