Kert, félidő

Van akinek ezek már nem újdonságok, de ők vannak elenyésző kisebbségben, az az a vendégek akik néhány hete jártak itt. Bár a folyamatot ők sem látták csak a "végeredményt". Ami természetesen közelről sem a vége.

A ház már egész jól áll. Már csak apróságok, díszítés van hátra, mint például most egy tábla felszerelése a konyhában. Ezen felbuzdulva nekiestünk a kertnek. Az alaphelyzet ez volt.

Ez a kép valójából azért készült, hogy dokumentáljam amint cicamama éppen a sufni tetején tanyázik, de jól látszik rajta a kert hátsó részét uraló dobogó. Ezen egy hatalmas asztal körülötte 8-10 személy részére padok voltak amikor a vásárlás előtt megnéztük a házat. Azonban az eladó oda adta valakinek, magyarán eltűnt mire átvettük a házat. Nem panaszkodom mert az övé volt azt csinált vele amit akart. Úgy voltunk vele, hogy ha maradt volna az asztal és a padok (plusz egy hatalmas napernyő) akkor maradt volna a dobogó is. Most már tudom, hogy ez teljességgel téves elképzelés volt. Ugyan a bejárásnál érzékeltük, hogy javítandó a felülete, viszont amikor el kezdtünk dolgozni a kertben és egyre többet járkáltunk rajta, éreztük, hogy ez a dobogó nagyon beteg. Mennie kellett tehát. Azonban a vendégek érkezése előtt elég szoros volt az időbeosztásunk részben egy otthoni keresztelő  részben Kati hétvégi munkája miatt. Valójában egy szabad hétvégénk volt és elég sokat agyaltunk, hogy elkezdjük-e. Nem akartuk, hogy a felét szétszedjük majd itt elakadva egy romos kerttel fogadjuk a vendégeket. Persze nem igazán volt ez kérdés minket ismerve. Előtte végeztem egy kis felderítést, hogy vajon mi lehet alatta, mert ha mondjuk sittel vagy hasonlóval lett volna feltöltve akkor nem állhattunk volna neki addig amíg meg nem oldjuk annak az elszállítását. Szerencsre erről szó sem volt, konkrétan semmi nem volt alatta.

A lépcső részel kezdtük, gondoltam azzal fejezhették be, biztos arra állnak a szögek csavarok, onnan lehet jól megtámadni.

Szépen látszik a gerendázat ami tartotta az egészet a hátán. Nagyon profi munkának tűnt. A gerendákon egy takaró szövet, azon a járódeszkák. Egyértelmű volt, hogy előbb a deszkákat kell felszedni és csak utána tudunk neki esni a gerendázatnak. Aggasztóan lassan haladtunk.

Több mint fél napi munkával szedtük fel a deszkák felét. Eközben az is kiderült, hogy a dobogó alatti talajt teljes terjedelmében birtokba vette a szomszéd dísz bambuszának a gyökérzete. Viszont az a rész következett ami a legbetegebb volt így félig elrohadt deszkák már csekély ellenállást fejtettek ki. Ezt a rész villám gyorsan megettük. És itt kiderült az is mi okozta a betegséget. A szöveten szépen megállt a víz és ez rohasztotta alulról a deszkákat.

Szabályos tócsa volt a deszkák alatt a gerendázat fölött. Ezek a deszkák sokszor úgy jöttek fel, hogy a szög vagy csavar a gerendában maradt. Egy szivacs szilárdságát alig múlták felül.

Maradt tehát a gerendázat.

Amit elég alaposan megcsináltak. Olyan erősen voltak összeszegelve, hogy végül egy nagy betonlapot lóbálva ütöttem le egymásról a gerendákat. Az egészséges darabokból alig lehetett kiszedni a hatalmas szegeket. Ezzel el is vesződtünk estig és ki is fáradtunk annyira, hogy könnyedén szavaztunk arra, hogy az napra ez elég lesz. A folytatás csak addig okozott problémát amíg a hátsó részhez nem értünk itt kézzel lehetett lerángatni a darabokat, mert vagy a szeget engedte el könnyedén vagy egyszerűen csak ketté nyekkent a gerenda. Mivel felszabadult a terület, a sufni hátuljához is hozzáférünk és kiszedtük az oda behajigált szemetet, üres festékes dobozokat és egyéb limlomot. Elég érdekes dolgok kerültek elő.

Például a két sötét alak közül a sötétebbik is onnan való.

Kis pihenő után nekiálltunk, hogy megtisztítsuk a területet és rendbe rakjuk a széthajigált deszkákat és gerendákat. Viszont azzal nem számoltunk, hogy a bambusz gyökere is nagyon erős és rengeteget tud belőle növeszteni. A maradék napunk azzal ment el, hogy ezt a gyökérmennyiséget ástuk, téptük ki a földből.

A fű közepén az a nagy kupac mind az. Arra még erőnk, hogy a ház elől elrakjuk kiszedett anyagokat, szétválogatva hasznos és eltakarítandó részre.

Itt még az az állapot látható ahol a bambuszgyökér már bezsákolva a lerakóhelyen de egy hatalmas adag használhatatlan fa és a két rózsa még a kert közepén van. Fogtam a karácsonyra kapott flexet és a szintén ajándék fűrészkorongot rászereltem és a környéket némi zajártalommal terhelve szempillantás alatt szállítható méretűre aprítottam a faanyagot. Szépen be is dobáltam a kocsiba és ez is a lerakóban végezte. Utána porszívóztam egy kiadósat mire a kocsi újra szalonképes lett.

A fűről minden eltűnt.

Azóta a két rózsa is a kert oldalába költözött sikeresen és a ház elejéből is elpakoltam a karókat, Kati pedig a cserepeket rendezte el szépen így egész emberi formát öltött a kert. Egyértelmű, hogy lesz folytatás. Majd beszámolok arról is.

Írta: Feri Címkék: kert szerelés Kommentek: 1 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Anya 2015. May. 31. 23:25
hatalmas munka volt ezt sarkot kirámolni. A bambusz gyökérnek egy nagy baja van folyto pótolja magát.
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo