Meleg helyzet

Aki olvassa ezt a blogot az tudja, hogy új házba költöztünk. Ez jóval nagyobb mint a lakás ahol előzőleg laktunk. Ez sok szempontból jó, de jött a tél és ki is kell fűteni a házat. Ettől tartottunk, joggal. Adott némi reményt, hogy, míg az előző bérlemény közel 50 éves volt a házunk 10 éve épült és ennek megfelelően jóval modernebb a szigetelése. Gondolom nem csak jófejségből, hanem a szabványok ezt írták elő akkor már.

Az egy dolog, hogy a szobákban amiket nem használunk levettük a fűtést teljesen vagy nagyon alacsonyra de gondoltuk csavarunk még egyet a dolgon és fejlesztjük az amúgy nagyon jó kis rendszer leggyengébb láncszemét. Ezt itt.

Az egy dolog, hogy valaki egyszer szétszedte és rosszul rakta vissza a szabályozó gombot, de azért az nonszensz, hogy komolyan átgondolt fűtési rendszert egy ilyen őskövület irányítson. Ha belenézel akkor látod, hogy mi is a gond vele.

Ebben a dobozban nincs semmi elektronika. Egy bimetál, mechanikusan zár rövidre vagy nyit egy áramkört ami beindítja a fűtés, vagy éppen lezárja (hangos kattanással). Éjjel-nappal egyformán. Na de nem mindig kell ugyanolyan hőmérséklet ahhoz, hogy ne fázzunk. Jellemzően éjszaka kevesebb is elég, este felé meg egy kicsit több kell a komforthoz. Tehát ennek mennie kellett. Eddig rendben, de mi legyen helyette. Felállítottunk egy kritérium listát és el kezdtem keresgélni. Elég széles tudás és árskálán mozognak a hőszabályozók. De nem csak azt kellett tudnia, az új jelöltnek amit rengeteg időzítő kapcsoló tud manapság, hogy különböző napokon és különböző napszakokban más és más hőmérsékletet tartson a lakásban. Ennél lényegesen többet vártunk tőle. Egy ponton eléggé elbizonytalanodtam, hogy létezik-e egyáltalán olyan amilyet szeretnénk. Szerencsére belebotlottam egy oldalba ami pont ezt a témát feszegeti és sorra vette a most kapható okos termosztátokat. Konkrétan 9 darabot ami eérhető Angliában. Végigmentünk a listán és volt amelyik annyira drága volt hogy szóba sem jöhetett, volt amelyik nem illeszkedett a mi rendszerünkhöz eléggé, volt ami nem tudta amit elvártunk tőle, de volt olyan is ami egyszerűen csak nem tetszett és ezért esett ki a rostán. Egy termosztát a lakás falán eléggé szem előtt van ahhoz hogy elvárható legyen az egy esztétikai minimum.

Végül egyértelműen csak egy olyan maradt ami szóba jöhetett. Az ára is elfogadható tartományban mozgott így Katinak jutott a feladat, hogy megtalálja a legolcsóbb helyet ahonnan megrendelhetjük. Ebben ő nagyon jó. Ebben is. Épp időben megérkezett ahhoz, hogy még az utazás előtt fel lehessen szerelni és be lehessen állítani. Vettem egy nagy levegőt és leszereltem a régit. Nagyon óvatosan, hogy ha valami balul ütne ki akkor vissza lehessen tenni, ne maradjunk fűtés nélkül. Ez maradt a helyén.

Műszaki érdeklődésűeknek: ez az angol szabványos süllyesztett elektromos doboz. Van különböző méretekben, de lényeges eltérés a magyartól, hogy fémből van. És látható a négy drót ami részben meghatározta, hogy mi mehet a helyére. Ennek egy lényeges pozitív hozománya, hogy nem rádiós a vezérlés.

Emlékszel még, hogy hogy nézett ki az előzőnek a belseje? Akkor most megmutatom az újét.

Láthatóan több okosságot zsúfoltak bele. A felszerelés meglepően fájdalom mentes volt, pont úgy kellett ahogy elképzeltem. Pár perc alatt kész voltam vele. Ez a látvány a jutalom a végén.

Mutatja a szobahőmérsékletet és az időt. Nem sok, de az alján a menü többet ígér és be is tartja. Csak pár dolgot emelnék ki. Természetesen lehet a különböző napok különböző időpontjára más és más hőmérsékletet beállítani. Tudja azt is, hogy figyelembe véve a levegő hőmérséklet emelkedésének gyorsaságát, előre dolgozzon és ne a kívánt időpontban kapcsoljon be hanem előre annyival, hogy már a várt meleget kapd felkeléskor vagy hazaérkezéskor. És meg tudja tanulni azt is, hogy milyen gyorsan lehet felfűteni a házat. Van benne egy csomó hasznos beállítási lehetőség és ami az egyik kritérium volt, mindezek nagy részét megtudjuk tenni a telefonunkról! Így például amikor nemsokára repülőre szálunk csak egy pöccintés lesz a telefonon, hogy visszakapcsoljuk a fűtést, ami most ki van kapcsolva. A kikapcsolás közben azt is tudja, hogy tartson egy minimum hőmérsékletet, nehogy befagyjon a ház illetve az abban található vizes dolgok. Ez a hőmérséklet most egyébként 7Cº-ra van beállítva, de köszönhetően a nem túl zord időjárásnak ezt meg sem közelítette a klíma a házban. Hogy ezt honnan tudom? Innen.

Ez az elutazásunk napjának hőmérsékleti grafikonja amit bármikor tudok ellenőrizni a telefonomon. Meg is tettem a kedvedért és most éppen 12.2Cº van a házban. Hihetetlen, hogy hol tart a tudomány. Amúgy szépen látszik, éjszaka ment le a házban a hőmérséklet, majd a reggeli kelésre felfűtött, majd amikor indultunk a repülőhöz akkor kikapcsoltuk, de a napos időnek köszönhetően, egy darababig nem ment lejjebb egy határnál, sőt egy kicsit még vissza is emelkedett, majd ahogy ment lejjebb a nap szépen megint esni kezdett. Zseniális! És mindehhez még nagyon szép is! Csak egyet sajnálok, hogy eddig vártunk a döntéssel.

Írta: Feri Címkék: ház szerelés Kommentek: 1 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Anya 2015. Mar. 27. 00:17
Szépen alakultok és gyarapodtok.
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo