Tájfutás

Tájfutás az az tájékozódási futás. Ez a másik futásunk amiről be akartam számolni már rég. Pár szóban már említettem, de most részletesebben akarok róla beszélni. De előbb egy aktuálisabb történet, szintén futáshoz köthetően.

Nem rég átmentünk Andiékhoz. Andit már sikerült egyszer elcsalni futni. Most is szóba került a futás és mondta, hogy a körülmények miatt jó pár hétig biztosan nem tud jönni. Viszont a barátnője/kolléganője jár a futóklubba. Ez volt valamikor a múlt héten.

Most hétfőn sétáltunk Katival és Gáborral a kocsitól a bolt felé ami ilyenkor futó klub helységgé alakul. Gábor tett egy megjegyzést valakire ott nem messze tőlünk. Kati mondta, hogy nem kéne mert lehetnek itt rajtunk kívül is magyarok. Pár mondattal később mikor éppen egy lány mellett sétáltunk el megjegyeztem, hogy nem csak, hogy lehetnek egy biztos van. És elmondtam, hogy Andi barátnője is idejár. Mire a lány mellettünk ránk köszönt, hogy sziasztok, én lennék az. Lottóznom kéne.

Vissza a tájfutáshoz. Nem rég még semmit nem tudtam a tájékozódási futásról. Illetve, volt egy kollégám még Magyarországon aki tájfutó volt. De nagyjából ennyire kerültem közel a dologhoz. Azt sejtettem, hogy kapunk valami térképet azon lesznek pontok jelölve amit meg kell találni a terepen. Ez így volt, de messze nem ez a teljes igazság mint később kiderült. Ezzel a nem tudással indultunk neki elég borongós, barátságtalan időben, hogy kipróbáljuk ezt is. Gabiékkal megbeszéltük, hogy a startnál találkozunk. A startot itt nem úgy kell elképzelni mint egy normál futóversenynél, hogy odaáll egy csomó ember és egyszerre elindulnak. Ez egy magányosabb sport. Van egy idő keret amin belül el kell indulni és attól számítva egy bizonyos idő múlva vissza kell érkezni ugyanoda. Ha belegondol az ember ez teljesen logikus, hiszen úgy tudod egyénileg keresgélni a pontokat, ha nem követsz senkit és persze jó, ha téged sem követnek. Feliratkoztunk az indulók közé és kaptunk egy kis elektronikus szerkezetet amivel majd tudjuk gyűjteni a megtalált pontokat. Ez egy nagyon könnyű, az egyik ujjadra rögzíthető kis dugó. Ezt kell a megtalált ponton az ott elhelyezett kütyübe dugni és várni míg csippan egyet. Na de még nem tartunk ott még csak a startnál vagyunk és várjuk, hogy indulhassunk. Ekkor ért az első csalódás mert gondoltam ott megkapjuk a térképet (nem ér nevetni ha te már gyakorlott tájfutó  vagy). A második csalódás  az volt, hogy amíg ott tébláboltunk, szépen lassan el kezdett esni az eső és felerősödött a szél. Úgy látszik minden első futásunkat megszívjuk. Az első versenyünket ami egyben az első fél maratonunk is volt iszonyat esőben, szélben abszolváltuk. Annyira elromlott az idő, hogy bemenekültünk a kocsiba és onnan lestük, hogy mi történik. Végül egy bő órás csúszással indították a futókat. Ez úgy ment, hogy lecsippantottam a startpontot és utána kezembe nyomták a térképet.

orientation run map

Szerencsére ez vízhatlan anyagra van nyomva ami itt kiemelten fontos volt mert akkor már tisztességesen esett az eső, és némileg vízszintesen. Ez sokakat távol tartott ezért volt bőven térkép így Kati is kaphatott egyet, ami nagy segítség volt. Villámgyorsan belőttük, hogy hol lehet a legközelebbi pont és nekiindultunk. Futás közben tanultuk a térképet. Ez nem kis feladat mert rengeteg segítség van rajta mint láthatod. Utána nagyjából az volt a metódus, hogy mikor találtunk egy pontot és én rohantam vagy másztam a sárban, hogy lecsippantsam addig Kati fejtette tovább a térképet majd mutatta, hogy melyik ponthoz kell menni legközelebb. Én belőttem, hogy merre kell menni és rohanás, már ahol a terep ezt megengedte. Ugyan is az egész a helyi parkban volt. Itt kellett lefutni ezt a nagyjából 6-7 kilométert.

Ebben volt minden. Beton járda, füves focipálya, mozsár, olyan sáros domboldal, hogy alig bírtunk felmenni rajta. És ezen a területen kellett 20 jól elrejtett pontot megtalálni. Később kiderült, hogy az idő is nagyon fontos mert ha kicsúszol az egy órából akkor percenként büntető pont jár. Mi mintha tudtuk volna ezt 59 perc 22 másodpercnél értünk vissza start pontba. És ez idő alatt megtaláltunk 16 pontot. Később kiderült, hogy igazából csak kettőt hagytunk ki mert egyet elloptak egyet meg rossz helyre tettek. Ebből az egyik keresésére eldobtunk kb. negyed órát. Ezt nem számoltam bele a lefutott távba. A végére úgy kipurcantunk, hogy itthon csak lézengtünk. De ez jó volt arra, hogy utólag megnézzük, hogy mit jelentenek azok a jelek a térképen amit menet közben csak sejtettünk. Kiderült, hogy ennek nemzetközi szabványa van. Ez itt csak egy nagyon tömör magyarázat de itt van a teljes olvasmány. A következőre már jobban fel tudunk készülni. Mert kell egy ilyet csinálni langyos tavaszi szellőben is.

Végül is jó móka volt. Itthon a mikor a konyhában ledobáltuk a ruhákat akkor minden sáros lett, még a konyha szekrény is. Mint a disznók úgy néztünk ki. A kádból ki kellett mosni a sarat fürdés után, és konyhát is fel kellet takarítani miután behánytuk az összes ruhát a mosógépbe. És egyikünk sem fázott meg pedig kettőnkön együtt nem maradt egyetlen száraz ruhadarab sem.

Írta: Feri Címkék: futás természet Kommentek: 1 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Anya 2014. Jan. 31. 20:55
Hu erre most gyorsan rá találtam. Szóval most még táj futás is van. Ezek után gondolom még van néhány variáció?
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo