Az ajándék

Mindenki előtt ismert a tény, hogy most volt a szülinapom. Kerek évfordulóhoz kerek ajándék illik. Így egy kicsit költséges de régi vágyam teljesülhetett. És bár a cím egyes száma azt sugallja, hogy egy ajándékot kaptam csak, ez nem így van. Nagyon nem így. Itt viszont csak egyet vesézek ki, többiről majd külön írok.

Sokan kérdezték már, hogy mi ez a dolog a nagyszoba asztalunk közepén. Volt aki élőben látta, volt aki képen, de senki nem tudta, hogy miről van szó. Most már muszáj elárulnom, ez egy 3D nyomtató. Azoknak akik ebben kevésbé járatosak, ez már kilép a síkból és és 3 dimenzióban képes nyomtatni, műanyagból tárgyakat. Arról hogy ez mire jó és mire használom szerintem lesz még itt szó, de az a történet csak most kezdődik, itt az előzményekről akarok beszámolni.

Aki most azt gondolja, hogy egy ilyen géppel mindent ki lehet nyomtatni, nagyon téved. Erősen korlátos a dolog. Bár a média mostanában komolyan felkapta a dolgot, de természetesen ezt is csak a szokásos felületes módon mint pl az informatikai témákat. Nem értenek hozzá, ez természetes, de olvasottságot generáló dolgot kell produkálni ezért összekeverve a dolgokat azt sugallják, hogy pár év és mindenki otthon fogja gyártani magának a biciklit. Természetesen semmi ilyesmiről nincs szó. A dologban rejlő lehetőség sokkal inkább az, hogy soha nem volt tárgyak jöhetnek így létre. Olyan amit nem kapsz meg a boltban, de kitaláltad magadnak, és tervező programban le is tudtad rajzolni. Erre már rengeteg példa van. Ráadásul olyan dolgokat is elő lehet állítani ezzel a módszerrel amire a hagyományos megoldások nem voltak képesek. A fröccsöntésnek is erős korlátai vannak és még egyéb komoly költség vonzatai. Na megint jól elkalandoztam, a gépről akartam beszélni.

Amikor megegyeztünk abban, hogy kapok egy ilyen gépet akkor több kritériumot is figyelembe véve, nekem kellet kiválasztanom, hogy milyet szeretnék. Ezek között első helyen szerepelt, hogy csináld magad módon otthon keljen összeszerelni. A többi kritérium olyan szám amik semmit nem mondanának neked, tehát azt most hagyjuk. Lényeges volt még, hogy ne legyen túl drága. Végül időben megszületett a döntés és megérkezett a doboz egy héttel a szülinapom előtt. Dilemma előtt álltunk. Kapjam meg a szülinapomon de akkor csak jóval később tudom használatba venni vagy addigra legyen kész viszont az szerelés is hozzá tartozik az élvezethez. Végül is köztes megoldást választottunk, két nappal előbb kibontottuk és nekiálltunk szerelni. Végül is nagyon jó döntésnek bizonyult, hogy szombaton kezdtük el, mert az elején bizony kellett hozzá 4 kéz és Kati érdemben csak hétvégén tudott segíteni.

Szép nagy doboz volt és jó nehéz is, a szállító levél szerint 8 kiló. Leürítettük az asztalt mert számítottunk rá, hogy kell majd minden hely.

Kibontottuk, és elkezdtük kipakolni a tartalmát. Ijesztő sok felcímkézett kis zacskó, vasrúd, kábel és egyéb ismeretlen dolog került elő.

Komoly idő ment el csak azzal, hogy átnéztük minden benne volt e ami szerintük szükséges egy nyomtatóhoz. Aztán nekiálltunk olvasni az összerakási útmutatót és magunkhoz ragadtuk az első kézbe veendő alkatrészeket.

Vasárnap így néztünk ki. Még igen kezdetleges az állapot de már szanaszéjjel van minden. Az ágyon csak két fenéknyi hely, mindenhol máshol alkatrészek, szerszámok. Kati az iPadján én a laptopon követtem az utasításokat. Hétfőtől már egyedül folytattam a munkát, de akkor már nem is tudott volna két ember dolgozni rajta. Ráadásul az elektromos részhez lényegesen jobban értek azt amúgy is nekem kellett volna csinálni bár erre csak úgy szerda környékén került sor. Ha jól emlékszem csütörtökön nyerte el végleges formáját.

Itt még nincs beállítva. Ahhoz előbb a helyére kellett rakni. Ugyan is a tárgyasztalt tized milliméteres pontossággal kellett vízszintbe állítani az meg azonnal elmozdul ha megemelem a gépet. Tehát átkerült a kis asztalra, a helyére meg kiraktam a szerszámokat amit a művelet során elő kellett szép sorban venni.

Ez mind kellett ahhoz, hogy elkészülhessen a gép. Ezután még egy este és egy délelőtt állítottam be a szerkezetet mire elkészülhetett a próba nyomtatás. Nagyon hajtottam mert közeledett a szülinapi hazautazás, és nem akartam úgy otthagyni, hogy nem látom működni.

Kati is kérdezte, hogy mire jó ez. Tudok e pl az elszakadt futó órája szíj bujtatója helyet másikat gyártani.

Ez itt még csak egy teszt darab,  lesz belőle másik amint megérkezik a fekete anyag. De látszik, hogy nem csak játékról van szó. Este megterveztem, és kinyomtattam, reggel ott volt asztalán a "kész" darab. Ez a másik előny, a gyorsaság. Ja és mindehhez kellett nagyjából 30 forintnyi anyag. Ez sem egy hátrány.

Még tart az ismerkedés a géppel, de már gyűjtöm az ötleteket, hogy mi minden hasznosat vagy haszontalan de szórakoztató dolgot fogok vele csinálni. Most megyek és megtervezem a következő nyomtatandó dolgot. Majd beszámolok róla.

Írta: Feri Címkék: 3D_print ajándék szülinap Kommentek: 1 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Anya 2013. Sep. 10. 22:59
Ezt én csak akkor vagyok képes fölfogni ha látom működés közben. Vagy akkor sem?
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo