Kert de főleg sufni

A kertről nagyjából itt hagytam abba a mesélést. A kis veteményes és a szőlő szépen növöget, semmi különleges. Viszont a kis ház utolsó állapotában nem volt túl szép látvány.

Ez a halom már ki van szegtelenítve, idővel szalonna sütés alapanyagául szolgál majd. A másik érdekes halom az a deszkákból kiszedett szegek.

Ez egy közepes méretű virágcserép ami tele lett.

Itt volt egy kis szünet mert át kellett gondolni, hogy mit is akarunk csinálni a helyére. Az egyértelmű volt, hogy tárolásra alkalmas valamit mert az nem volt tartható, hogy a konyhát ellepték a kerti szerszámok. Aztán szépen lassan körvonalazódott, hogy egy kis ház lesz a kis ház helyén, és a lehető legnagyobb ami elfér ott. A határok adottak, egyik oldalról a szomszéd kerítése, másik oldalról egy kis kőfal, hátul egy csatorna fedél amit szabadon kell hagyni, elől pedig a lépcső mert a ház egy domboldalban van. Ezután elkezdtem megtervezni, hogy a méretek alapján tudjunk anyagokat vásárolni. Mindent szépen kiszámoltunk, hogy miből mennyi kell, majd ezt a kapható anyagok viszonylatában szépen átvariáltuk vásárlás közben és még csak nem is rontottuk el. A szükséges anyagok nagy részét megkaptuk egy helyen, ezzel teletömtük a kocsimat az szélvédőtől a fenekéig és még a hátsó ajtót is nyitva kellett hagyni. Hogy mindezt eltudjuk helyezni szépen össze kellett szedni a romokat. Helyükre kupacoltuk fel a beszerzést gondosan ügyelve az esővédelemre.

Alul drága, új anyag, felül a fehér lap mögött a szépen rendbe rakott bontási termés. Másnap mentünk még egy kört és a maradék is megérkezett a kertbe.

Minden meg volt az építéshez. Valahogy úgy képzeltük, hogy ez gyorsan fog menni de nem vettük számításba a felület védelmet. Minden fa alkatrész amit víz érhet, két réteg csónaklakkot kapott. Viszont ennek van száradási ideje a két réteg között is majd utána is, hogy meg lehessen fogni illetve, hogy utána el tudd engedni. Így tehát elkezdtük lentről felfelé.

Megkapták a kezelést azok a gerendák amiken az egész ház pihen majd. Miközben ezek kerültek a helyükre lehetett kezelni a padló anyag alját. Ez viszont puzzle módszerrel alakult. A padlóhoz a régi házban talált keményfa deszkákat használtuk fel. Sajnos az időjárás elég komoly rombolást végzett az anyagában és ezért sokat sakkoztunk, hogy a lehető legjobb részeket megmentsük belőle. Először lekezeltük a legnagyobb, legjobb állapotban levő darabot és száradás után a helyére kerülhetett.

Ez volt a támpont, innen tudtuk mérni hogy mennyi kell még széltében, hosszában. Sajnos hamar kiderült, hogy a mentett anyag nem lesz elég. Ezért kiegészítettük a műfal építésből maradt rétegelt lemezzel.

Ha megnézed elég sok darabból sikerült összehozni. Ez azért történt mert nem akartunk erre is kiadni egy halom pénzt, így is komoly összeget építettünk be. Amíg a padló teljesen el nem készült addig semmi mást nem tudunk csinálni mert a kertben nincs elég egybefüggő terület a teraszos kialakítás miatt, így a ház helyén tudtuk szerelni a ház alkatrészeit. Itt az első fal  van készre szerelve a kezelés előtt.

Amíg ez lakkozódott és száradt megismételtük a műveletet még háromszor, és így lett 4 falunk amit egybe kellett építeni. Itt már telefonos segítséget kértünk azaz lehívtuk Krisztiánt. Egyszerűen kellett annyi kéz. Amíg két ember hozta a következő falat addig valakinek tartani kellett amit addig beépítettünk. Ez a része tényleg gyorsan haladt és egyszer csak lett négy falunk és innen már nagyon akartuk csinálni mert látványos volt a dolog.

Ok, az eleje nincs leburkolva de az már apróság. A maradék anyagokat bepakoltuk a leendő tető anyagot felraktuk a tetejére, alátámasztottuk lécekkel, ezzel az esővédelem helyre állt. Viszont ekkor jött az egyik legszelesebb időjárás így szép lassan az összes szedett-vedett deszkát feldobáltuk a tetejére, hogy lesúlyozzuk. Itt volt egy kis esőszünet. Nem nagyon mertük megbontani mert több napon keresztül esőket ígértek és nem akartuk, hogy a padló vizet kapjon.

Amikor ígértek egy pár nap eső mentes időjárást, szét kaptuk az ideiglenes tetőt és nekiálltunk a véglegesnek. Ezt végig Krisztiánnal csináltuk ketten és egész jól sikerült.

Hihetetlenül sokat dolgozott rajta. Amíg én fotóztam addig is mért, szabott. Erre a kutyaház formára viszont már nem lehetett visszatenni ideiglenesen a tetőt anyagot ezért erőltetett tempóban el kezdtük feldobálni a tető lemezeket. Ez egy napi termés volt.

Nem részletezném a két különböző helyről beszerzett anyag hullám távolságának eltéréséből adódó szívás mennyiséget. Végül összehoztuk vállalható formában és azóta kapott esőt is és úgy tűnik bírja. Nagy előnye ennek a tető megoldásnak, hogy a házban pont olyan világos van mint kívül mert ez a tető minden fényt beereszt. Viszont hátránya az átlátszó tetőnek, hogy felette levő fán tanyázó madarak emésztését jól szemlélteti.

Külön szerencse, hogy a kert előző tulaja évekkel ezelőtt kidobott hűtője még mindig a kertben volt mert annak a tetejéről tudtam az utolsó darabokat a helyére tenni, mert a kislétra tetején billegve sem értem el. A hűtőt ma elvittük a lerakóba.

Tehát van már házunk tetőnk csak egy ajtó hiányzik és lehet lakberendezni. Az ajtó az a méret amivel egyedül is meg lehet birkózni. Ezt szépen össze is hoztam egy nap alatt.

Milliméter pontosan illeszkedik. A régi vasalatokat felújítottam és tegnap felszereltük így már be is lehet zárni. Még távolról sincs kész és itt nem csak a belső burkolatra és a berendezésre gondolok csak. Viszont már lehet bele pakolni és szép lassan lépésenként majd ezek a munkálatok is meg lesznek. Emlékeztetőül, egy kép a régi házról.

Viszont most már tudunk mellette mással is foglalkozni mert az elmúlt időszakban amikor nem esett (szerencsére nem sok esős nap volt mostanában) akkor egyből mentünk kis házat építeni. Most majd tudunk a kertel is foglalkozni, mert azt csak locsoltuk, mert az angliai időjárás komolyan szárazra fordult. Mondhatnám, kevés esős nap volt, de nem akarok hálátlan lenni.

Most, hogy így eltűntek az építési anyagok és körülnéztem a kertben megelégedéssel tölt el, hogy a két tűzrakásra szánt fa kupacon kívül egészen jól néz ki a kert. Erről is legyen itt egy előtte, utána kép

A legfeltűnőbb változás a legfelső szinten van amit tavasszal (senkit ne tévesszen meg a márciusi hó) meg sem lehetett közelíteni, most meg szépen kitisztítva, kertészkedést játszunk ott.

Írta: Feri Címkék: kert szerelés Kommentek: 2 hozzászólás
Share on Tumblr
 
jozsazsu 2013. Aug. 12. 23:49
Ok! Meg vagyok elégedve.
Anya 2013. Aug. 13. 11:54
Gyönyörű, el vagyok ájulva.A képek magukért beszélnek. GRATULÁLOK!
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo