Kilövés

Rögtön az első napon kezdődött az a történet ami miatt vissza autóztunk ide Orlando mellé. Amikor megnéztük a Kennedy Space Centert akkor a találtunk egy bejegyzést a könyvben, miszerint érdemes lehet megnézni nincs e éppen rakéta kilövés akkor amikor itt járunk. A gondolat elültetődött a fejünkben és még az nap este rákerestem és kiderült, hogy 30-án este terveznek egyet. Villámgyorsan átalakítottuk a programunkat, mert eredetileg úgy volt, hogy először megnézzünk az északi részt aztán megyünk le Miami mellé és ide már csak hazarepülni jövünk vissza. Ezzel egy kis többlet autózást vettünk a nyakunkba de reméltük, hogy megéri. Igen, csak remélni tudtuk, mert arra mindenhol felhívták a figyelmet, hogy csak e miatt ne gyere ide mert az indításokat sokszor szokták elhalasztani.

Tegnap reggel tehát szépen összepakoltunk és felautózunk északra Titusvillebe. Alaposan körberágtuk a témát és egyértelmű volt, hogy itt található a legközelebbi pont ahova még halandó ember eljuthat. Ezen belül is a beszédes nevű Space View Parkot néztük ki.

Már szürkült egy kicsit mikor kiértünk. A távolban jól kivehető volt a szerelő csarnok. Bőven volt idő nézegetni mert az ajánlás szerint jó korán kimentünk. Kicsit el is bizonytalanodtunk, hogy jó helyen vagyunk mert alig lézengett pár ember. Aztán el kezdtünk gyűlni szépen.

Voltak jó páran akik kis székkel jöttek. Többség helyi volt egészen addig míg meg nem jelent két busz tele gyerekekkel. Próbáltuk kitalálni, hogy kb honnan indulhat majd a rakéta, hogy hova irányítsam a fényképezőgépet.

Jobb oldalon vannak az összeszerelő épület tetején látható piros jelző fények bal oldalon pedig a rakéta szépen kivilágítva. Kezdett egyértelmű lenni, hogy az előzőleg elfoglalt helyünkről kevéssé fogjuk látni a dolgokat, ezért felpattantunk és egy olyan korláthoz rongyoltunk ahol elöttünk már csak a víz van így oda nem tud állni senki. Ekkor már csak pár perc volt a tervezett időpontig. Persze még mindig kérdéses volt, hogy elindítják e. Előző nap még csak 50% esélyt adtak arra, hogy a kitűzött 40 perces ablakban meg lesz e az indításhoz elengedhetetlen időjárási feltétel rendszer. Nagyon sok mindennek kell megfelelni ahhoz, hogy biztonságosnak ítéljék a fellövést. Aztán valaki bemondta hogy már csak egy perc van hátra. Onnan már csak komoly technikai probléma miatt hátrálhatnak meg. Aztán egyszer csak nagy világosság támadt a távolban. Majd szépen emelkedni kezdett. Csináltam pár képet de sajnos nem tudtam, hogy mire számítsak fény szempontból ezért nem sikerültek túl jól.

Alul azért látszik egy kicsit a füst, felül meg a láng csóva. Nem is erőlködtem, inkább élveztem a látványt mert nem tartott sokáig. Amire egyikünk sem számított az az, hogy látni fogjuk ahogy az első fokozat befejezi a működését. Ez egyébként egy Atlas V rakéta volt. Kis szünet múlva beindult a második fokozat egy Centaur RL-10. Ezt nagy morajlással nyugtázta a tömeg a parton. Aztán szép lassan eltűnt a fénye a távolban. Haza érve láttuk, hogy minden szempontból sikeres volt a fellövés. Meg néztük a videót róla.

Nézd meg te is. Itt van még két kép az hivatalos oldalról amin azért jobban látszanak az dolgok.

A rakéta a kilövő állásban jó pár órával korábban.

Ez pedig az elemelkedés pillanata.

Rengeteg érdekes dolgot találtam az eseménnyel kapcsolatban, nem untatnálak vele. Akit érdekel itt van angolul a forrás.

Írta: Feri Címkék: Amerika Florida utazás Kommentek: 1 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Anya 2013. Jan. 31. 18:38
Az egész utazásotokból a legjobban ez érdekel, talán még az ősmocsár.Sajnos a "forrás" számomra nulla.
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo