Kapros-túrós

Nem tudom már honnan jött az ötlet, de rég érlelődött. Már amikor otthon voltunk legutoljára, akkor rákérdeztem, anyámnál, hogy mennyiben tér ő el a szakácskönyvtől. Szerencsére nem sokban ezért nem kellett teljes receptet kérnem, megjegyezhető volt a különbség. Gondot csak az alapanyagok okozhattak volna, mert az angolok nem ismerik sem a túrót sem a tejfölt és kaprot sem láttam még sehol bár van rá szavuk tehát ismerik. De végül ezen az akadályon is átlendültünk, a helyi lengyel boltban amit mi a birka fejek miatt csak töröknek hívunk, van minden, tejföl, túró, friss kapor.

Visszaérkezésünk után azonnal nekiálltunk a megvalósításnak. Elmentünk bevásároltuk ezeket a ritka nyersanyagokat plusz még tojást is mert abból is kifogytunk. Kiterítettük a szakácskönyvet és közös erővel elkészítettük a mesterművet.

kapros-túrós

Bátran mondhatom, hogy mestermű mert ha nem tudom az előéletét és úgy teszik elém akkor simán elhiszem, hogy anyám csinálta. Nagyon későn lett kész és mivel Kati másnap ment munkába nem várta meg míg készre sül. Így egyedül voltam kénytelen letesztelni. Másnap reggel Kati folytatta a tesztelést, és mikor hazaért a munkából együtt fejeztük be. Nem érte meg a 24 órát a süti.

Ez csak azért volt gond mert elég büszke voltam a műre és szívesen eldicsekedtem volna vele az ismerősöknek ami minta példányok prezentálásában csúcsosodott volna ki. Mit volt mit tenni meg kellett ismételni a műveletet. Ezért még hétfő este a futó klubból hazafelé jőve beszereztük a pót túró adagot. A többi anyagból maradt elég és szerencsére a tojást is hatosával mérik a töröknél és ehhez 3 kell. Minden rendelkezésre állt csak a szakácsok fogyatkoztak meg mert Kati már dolgozott így egyedül kellett nekiállnom. Ettől azért kicsit fáztam. Nagyon sokszor jön jól, hogy amíg egyikünk csinálja az egyik munkafolyamatot a másik csinálja a másikat vagy éppen kiméri a következő lépéshez az anyagot stb.

De jól megszerveztem. Az élesztővel és a tésztával kezdtem és amíg az kelt addig tudtam csinálni a tölteléket. Amíg a gép dagasztotta a tésztát kimértem mindent, aztán tésztát be a sütőbe ami hangyányit elő volt melegítve de nem sütési hőmérsékletre csak annyira, hogy könnyebben keljen a tészta mert az angliai hőmérsékletek nem kedveznek a kelt tésztáknak.

Aztán amíg a tészta a sütőben ébredezett addig szépen elkészítettem a tölteléket amit ugyan nem bele kell tölteni hanem a tetejére megy de nem tudok rá jobb szót. A túrót passzírozás helyett szintén bevágtam a konyhai gépbe, szépen krémes lett. Hozzá adagoltam az előkészített anyagokat. És már mehetett is a tetejére. Ok, kellett tojás habot is vernem hozzá de azt is elintézte a gép.

Már csak ki kellett várni míg megsül. Csinos lett ez a darab is.

Természetesen nem pontos a leírás, ez alapján nem lehet elkészíteni de ha valakit érdekel szívesen átnyújtom a receptet.

Ezt a példányt már óvatosabban kóstoltuk meg így jutott szinte mindenkinek kóstoló. A visszajelzések alapján más is elégedett volt vele nem csak én.

Megragadom az alkalmat egy régi sztori felidézésére. Katival elindultunk egyszer a városba, hogy pár dolgot beszerezzünk. Elindulás előtt tisztáztuk, hogy három dolgot kell haza hozni. Aztán az egyik ponton szétváltunk én hazaindultam, Kati tovább. De elakadtunk, mert két dolog eszünkbe jutott de a harmadik sehogy sem akarat beugrani. Tudtuk, hogy valamit kell venni a töröknél de, hogy mit az nem akart bejönni. Már lépkedtem elfele mikor még visszaszóltam, kissé hitetlenkedve, hogy miért nem jut eszünkbe, ezekkel a  szavakkal: mi a túró lehet a harmadik. Szerintem mindenki tudja mi volt a beszerzendő harmadik dolog. Igen. Egyszerre csaptunk a homlokunkra: TÚRÓ!

Írta: Feri Címkék: konyha sütés Kommentek: 4 hozzászólás
Share on Tumblr
 
jozsazsu 2012. Oct. 31. 00:32
Na, engem nagyon érdekelne a pontos recept, mert nyáron ettem az eredeti Helli-félét, és megkérdeztem a receptet. Mire kiderült, hogy pontosan az, ami a szakácskönyvben van, ja de abból nem kettő, hanem három, és nem ott, hanem máshol, és a felét már nem is..., de ugyanúgy, szóval fogalmam sincs.
Anya 2012. Oct. 31. 19:06
Mind a kettő csodásan néz ki, a második színesebb lett.Igen étvágy gerjesztően néz ki. már jelentkező is van a receptre.
Feri 2012. Oct. 31. 19:08
Örömmel, de inkább szóban mert van hozzá használati utasítás.
Feri 2012. Oct. 31. 19:10
A második azért színesebb mert az nem lámpafénynél készült fotó.
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo