Tojásfehérje

A gőzgombóc készítés mellékterméke a rengeteg tojásfehérje. Tojássárgája kell a tésztához és a vaníliasodóhoz is. Sok. Ha tartottuk magunkat a recepthez akkor összesen hat tojás sárgáját használtuk el és egyetlen fehérjét sem. Mivel egyszer egy kalács készítés során maradt tojásfehérjével már tett felejthető kísérletet Kati, most vakarta a fejét, hogy mi is legyen a megmaradt anyaggal. Addig, míg fogtam magam és megmentettem a tojásfehérjét a tönkremenéstől.

Egyik nap, míg Kati dolgozott gondoltam megnézem mit lehet csinálni belőle. Rákerestem és megdöbbentem, hogy ez másoknak is olyan probléma, hogy oldalakat szentelnek a kérdésnek. Végül is az egyik legegyszerűbb megoldást választottam, és mivel ehhez csak tojásfehérje és cukor kellett nem vállaltam nagy kockázatot arra az esetre ha esetleg nem sikerül. Az anyagokból már ki lehetett találni, hogy habcsók készült. Sajnos sikerült egy rossz receptet választanom, de ez csak jóval később derült ki és szerencsére menthető volt a dolog.

Az eljárás egy darabig nagyon egyszerű, főleg nálunk ahol egy szuper gép teljesít szolgálatot a konyhában. Ebbe borítottam bele tojásfehérjét amit gyönyörűen felvert és közben kényelmesen hozzá tudtam adni a porcukrot. Plusz egy kis citrom lé és vanília aroma. Közben begyújtottam a sütőt és sütőpapírt teregetem a tepsibe. Mikor a gép végzett a habveréssel (nagyon gyorsan) akkor szépen elővettem Kati karácsonyra kapott torta készítő szettjét, abból is nyomózsákot és végére applikáltam a csillag formát. Itt jött a neheze, a felvert habot a zsákba kellett irányítani. A tojáshabnak van egy tulajdonsága, tudniillik, hogy ragad. Mindenhez. Amikor már a fülem is habos volt és a vízcsap is állandóra meg volt nyitva, hogy a csaphoz se kelljen hozzá érnem és bármikor letudjam mosni a kezemet akkor már éreztem a kihívás nagyságát. De végül sikerült a tepsire kis halmokat rakni majd azokat a sütőbe juttatni. Amíg sült addig kimosakodtam és elmosogattam és a nyomózsákot is kimostam és felakasztottam száradni. Mire ezzel végeztem le is járt az előírt sütési idő, és az eredmény látványos volt.

habcsók

Jól néz ki, ugye? Csak sajnos puha volt és ragadt még az előírt szárítási idő után is. Most már tudom, hogy hogyan nem kell habcsókot készíteni. Valójában nagyon alacsony hőfokon kell sütni és utána sütőben tovább szárítani valami minimum beállítással vagy kicsit megnyitott ajtóval órákig vagy amíg teljesen meg nem szárad. Most is úgy mentettem meg a helyzetet, hogy szépen minimum alá állított hőfokon és nyitott ajtóval szárítottam még.

Valószínűleg teszek még próbát vele de most már tapasztalattal felvértezve és feltétlenül kisebb mennyiséggel amiben nagy segítség lesz, hogy közben megtudtam, hogy a tojásfehérjét simán le lehet fagyasztani. Kísérletezésre lesz lehetőség mert gőzgombócot biztosan fogunk még csinálni. Meg kalácsot is.

Írta: Feri Címkék: konyha sütés Kommentek: 3 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Kati 2012. Jun. 16. 08:58
Elfogyott! Nagyon nagyon hamar :-).
Anya 2012. Jun. 18. 19:13
Mindig tanul az ember, nem tudtam, hogy le lehet fagyasztani a fehérjét.
jozsazsu 2012. Jun. 18. 20:17
Ma jöttünk rá: bele snidling, hagyma, vagy sajt, vagy paprika só. Nem kell felverni. Egy tálban néhány perc alatt a mikroban lepénnyé sül. Alá friss kenyér.
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo