Róma

Az előző írást ott hagytam abba az izgalmakat a tetőfokig srófolva, hogy indulunk Rómába. Azt viszont elfelejtettem megemlíteni, hogy a rengeteg rohangálás mellett rengeteget zabáltunk is az otthon töltött napok alatt. Nem a "betegre esszük magunkat" verzió inkább a "nem fogjuk vissza magunkat". Rómába érve viszont a tápolás módból a trappolás módba kapcsoltunk. Ennek első napja következik most. Be kellett ugyanis látnom, hogy egy írásba nem fér bele amit ott két nap alatt végig néztünk és jártunk.

Azzal a félelemmel érkeztünk, hogy cudar idő lesz Rómában a hétvégén. Ez egy szabadtéri elfoglaltsághoz nem a legjobb előjel. Ehhez képest felhős de mégis verőfényes napra ébredtünk.

felhős reggel

Mivel otthon elég sok elintézni valónk volt így korai kelések voltak, esélyes volt, hogy fel tudunk kelni időben, ehhez képest is meglepően korán lent voltunk reggelizni. Tudtuk, hogy hosszú lesz a nap nem árt időben kezdeni. Pillanatok alatt összekaptuk a cuccokat és elügettünk a metróhoz.

Mi is lehetne fontosabb Rómában mint a Colosseum. Féltem tőle, hogy csalódás lesz mint már olyan sok minden amit képek alapján elképzeltem magamnak, de ahogy kiléptünk a metróból megnyugodtam. A Colosseum olyan mint képzeled, sőt. Itt kijött erősen Kati szervező képességének előnye mikor elvágtattunk a hatalmas sor mellett az előre megvett jegyekkel. Duplán megvett jegyekkel, de erre még visszatérek. Aztán amikor már belül voltunk akkor láttuk, hogy ez a sor még jócskán folytatódik, sőt terebélyesedik az épületen belül mire egyáltalán a pénztárhoz ér. Mi viszont pillanatok alatt bent voltunk.

colosseum

Erre nem voltam felkészülve. Nem tudtam róla sokat így azt sem, hogy ez egy 60-70 ezer néző befogadására képes létesítmény volt teljes pompájában. És mindez majd 2000 évvel ezelőtt. Próbáltam magamba szívni a hely szédületes múltú hangulatát, de erre több idő kell. Amennyire lehet körbe jártuk belülről és eközben mintegy mellesleg más pompás dolgokra lehetett rálátni. A számtalan diadal ívek egyike.

Vagy a Vénusz temploma, pontosabban ami abból megmaradt.

temple of venus

Mivel bőven volt még mit látni nem lebzselhettünk túl sokáig a Colosseumban. És itt visszatérek a duplán megvett jegyekhez. Sikerült ugyan is kettőnknek összesen 4 jegyet venni. Ennek története már nem fér ide, talán Kati elmeséli. Abban maradtunk, hogy megpróbálunk túladni a maradékon, hogy pénzünknél legyünk. Kifelé szépen elsétáltunk a sor vége felé és szép hangosan eladásra kínáltam a két jegyet. Pár másodperc alatt megköttetett az üzlet. Annyi volt csak a feladat, hogy elmenjünk a vevőkkel a bejáratig. Végül is ez két darab kinyomtatott papír darab volt, nem várhattuk el, hogy csak úgy adjanak érte 8000 forintnak megfelelő eurót. Két nagyon boldog embert hagytunk ott. Még kattintottam egyet kívülről is a Colosseumra mielőtt tovább haladtunk volna.

colosseum

Következő célpontunk a Forum Romanum volt. Szerencsére a fent említett jegyek ide is érvényesek voltak így itt szép sor mellett húztunk el könnyedén. A Forum Romanum az ókori Róma főtere volt de ma ezzel a gyűjtőnévvel hivatkoznak a köré épült épületekre is. Volt itt jó pár templom, diadal ív és egyéb közcélú épület is, de akad bőven itt zöld terület is. Pár kép innen.

Egyes pontjairól jól látszott a Colosseum.

Szédületes méretek voltak jellemzőek mindenre.

Itt már éreztünk némi fáradtságot ezért jól esett leülni egy pár ezer éves kőre és elfogyasztani a repülőre csomagolt de megmaradt szendvicseket. Ténferegtünk még egy kicsit a romok között de volt még látnivaló, úgyhogy hamarosan otthagytuk. Ezután fagyival a kézben egy kicsit eltévedtünk de a két dolog között nincs összefüggés. Végül épp mielőtt feladtuk volna megtaláltuk következő úti célunkat a Panteont.

Panteon

Szédületes, hogy közel kétezer éves és még mindig a világ legnagyobb alátámasztás nélküli kupolája a maga 43 méteres átmérőjével és magasságával. Tudtak építkezni ezek a rómaiak. Innen viszont már könnyeben tájékozódtunk. Nagy vonalakban belőttük, hogy merre akarunk tovább menni és csak követtük a turista hordákat. Így találtuk meg a Trévi-kutat.

Trevi fontan

Itt is kellemes csalódás ért, ezt is jóval kisebbnek képzeltem. Viszont a tömeg már akkora volt, hogy komoly trükkök árán tudtam csak megcsinálni a képeket. Külön kivezényelt rendőri egység volt akik vigyáztak, hogy az emberek ne másszanak fel a kútra. Éppen ottjártunkkor bírságoltak meg valakit. Gazdagítottuk a kút amúgy sem kis pénz gyűjteményét pár pennyvel majd haladtunk tovább. Szintén a tömeget követve jutottunk el a Spanyol Lépcsőhöz.

Spanis Steps

Impozáns lépcső és irdatlan turista hadak. Felmentünk a tetejére ahogy illik majd itt hirtelen elhatározással nem vettünk kólát mikor kiderült, hogy 4 euróért akarják adni a fél literes palack darabját. Kicsit arrébb töredékéért pótoltuk az addigra elfogyó készleteinket. Mivel még csak délután volt úgy döntöttünk, programba iktatjuk az Angyalvárat is. Nem nagyon volt érdemes járműre szállni ezért sétáltunk egy jó nagyot. Közben az idő kezdett elromlani, befelhősödött és ennek megfelelően le is hűlt. Nem volt barátságos, na.

Mire az Fellegvárhoz értünk már rendesen esőre állt és a szél is feltámadt, szerencse, hogy jó részt beltéri program következett. Azért sikerült a remek római kilátásra is vetni pár pillantás.

Meg a Szent Péter Bazilikára is.

Fájó szívvel néztük mert tudtuk, hogy azt bizony elhibáztuk, hogy húsvétkor érkeztünk így jó pár dolog zárva van így a Vatikán is aminek része a bazilika. Az Angyalvárban viszont megkaptam a várt érzés, jóval kisebb mint képzeltem. Hamar végeztünk is, már csak az előtte levő hidra mentem fel, hogy kívülről is le tudjam fényképezni.

Mivel a amúgy is a közelben voltunk gondoltuk legalább kívülről vetünk pár pillantást a bazilikára. Ahogy közeledtünk egyre gyanúsabb lett, hogy elég sokan lézengenek előtte. Igen, nyitva volt! Hajrá nézzük meg. Ebben a döntésben segített, hogy közben eleredt az eső. Átestünk a biztonság ellenőrzésen és haladtunk a főbejárat felé mikor egy mellék kapunál éppen Pápai Svájci Gárdisták váltották egymást.

Nem volt nagy szám így gyorsan végeztek, pont mire beállítottam az egyre romló fényviszonyokhoz a gépet. A háttérben apácák figyelhetők meg. Ahogy beléptünk a főbejáraton, szinte az első amit megláttunk ez a szobor volt.

pieta

Igen, Michelangelo Piétája. Ezt szinte mindenki ismeri, még a nem művészet történet szakosok is. A bazilika hozta a vártakat, végül is a világ legnagyobb katolikus temploma. Jóval nagyobb mint a Canterbury apátság katedrálisa, igaz jóval fiatalabb is annál. Kóvályogtunk benne de már eléggé nyúzottan.

Mire kijöttünk szerencsére nagyjából elállt az eső. Elvánszorogtunk a nem éppen közelben lévő metró megállóhoz. Még volt egy biztos program pontunk aznapra. Elmentünk a Terminire ami Róma főpályaudvara. Itt megbizonyosodtunk, hogy másnap ott tudjuk hagyni a bőröndöket a csomagmegőrzőben. Aztán az első utunkba eső helyen ettünk valami pizza féleséget. A minőség itt már nem számított, nagyon éhesek és fáradtak voltunk. Végül nagyjából 9 körül értünk vissza a szállodába. Jól kitöltöttük a napot. A forró fürdő segített valamelyest de így is hamar berogytunk az ágyba. Ez volt a római kirándulásunk első napja, a folytatásban következik: a hétfő.

Írta: Feri Címkék: Európa Olaszország utazás Kommentek: 2 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Anya 2012. Apr. 17. 07:55
Ezt még meg kell ismételni!?
Mam 2012. Apr. 17. 18:12
A változatosság kedvéért már megint szuper képeket csináltatok!Gyönyörű lehetett ez a két nap!
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo