Vasút

Még mindig a nyári autós kirándulásunk utóhatásai. Mivel utoljára tisztes méretű csomagot akkor hozhattunk amikor ide evett minket a fene Angliába, idestova 7 éve, ezért most kihasználtam, hogy hozhatok szinte bármit. Így kiköltözött a modell vasutam. Na nem kell valami nagy dologra gondolni. Egy mozdony, 4 vagon, egy oválpálya egy váltóval. Nagyon régen vettem ezeket, lehet vagy 12 éve. Annak semmi értelme nem volt, hogy otthon porosodjon. Arra gondoltam, ha semmi más csak itt állnak majd a polcon és gyönyörködhetek bennük akkor is megéri. Persze összeraktam a pályát rátettem a mozdonyt, hogy egyáltalán működik e még. És mintha tegnap tettem volna le, szépen megindult a mozdony.

Ezen a felvételen már meg van az első bővítés egy plusz váltó, hogy a vakvágány helyett egy kitérőt csinálhassak.

Emlékeztem rá, hogy amikor vettem akkor nem vettem digitálisat mert a hozzávalók igen drága dolgok voltak akkoriban. De tudtam, hogy a mozdony elő van készítve a digitális üzemre. Ez persze semmi extrát nem jelent csak annyit, hogy van benne egy rövidzár amit ha kihúzok akkor a helyére be lehet dugni egy szabványos digitális dekódert. Mondjuk azzal el voltam egy kicsit, mire rájöttem, hogy ezek a szabványos dekóderek olyan régóta tartják magukat a szabványhoz, hogy az én régi gépembe egy mostani dekóder hibátlanul beszerelhető. Ez az úgy nevezett NMRA rendszer amit ma szinte minden gyártó használ annak érdekében, hogy a elemei a nagy egészbe illeszthetők legyenek. Igen ám de ezzel a dolog még közelről sem volt megoldva. Mert a dekóderhez egy vezérlő is kell ami a jelet adja a mozdonynak (itt most egyszerűsítettem egy kicsit), hogy az mit csináljon. Igen mert nem csak menni tud. Tud különböző tempóban gyorsulni vagy egyéb kunsztokat, amiből a legtriviálisabb a világítás. Ez egyébként úgy van megoldva, hogy a menetirány váltó jel a világítást is átkapcsolja a menetiránynak megfelelően. Ki van ez találva okos emberek által. Na de miért is érdekes ez. Mert nem álltam meg egy plusz váltónál. Kitaláltam, hogy digitalizálom az én kis vasutacskámat. Itt kicsinyítő képző nem a méretre vonatkozik, sokkal inkább a mennyiségre. Az elhatározás egyszerű volt de a kivitelezés okozott jócskán fejtörést.

Az egy dolog, hogy honnan szerezzek be ilyen dekódert, de akkor kell egy vezérlő is. Viszont nem akartam rá sokat költeni. Rengeteget bújtam a netet és horribilisnál horribilisabb árakat találtam. Végül is dekódert találtam a helyi modell boltban, bár erősen eldugták. Csak amikor rákérdeztem, akkor vették elő egy doboz mögül ráadásul megközelíthetetlen helyről a pénztár pulton belül. Kicsit fura mert hasonló árú (sőt) és méretű dolgok simán ki vannak rakva az önkiszolgáló részre. Egyébként meglepő módon olcsóbb volt mint bárhol máshol. Ezzel a régi mozdonyom digitalizálása meg volt oldva, de kellett még vezérlő is. Nézegettem de a legolcsóbb is igen drága volt. Végül is az látszott a legjobb megoldásnak, ha még kicsivel több pénzért ugyan de egy komplett szettet veszek. Abban van plusz két mozdony 3 vagon egy adag sín. És innen nézve a vezérlő már nem is olyan drága. Így lett egy nem túl szép de dízel mozdonyom és egy gőzös is ami engem valamiért nem izgat annyira. Sajnos a kidolgozás nem modell inkább játék szintű. Ráadásul annak ellenére, hogy digitális semmi plusz funkciót nem tud, csak menni előre vagy hátra. Ezen kívül az ablak kérdést is úgy oldották meg, hogy egyszerűen egy lyuk a mozdony oldalán.

606 shunter

Nem szép na. De ezen lehet segíteni. Mint látható már szét van szedve a gép, de még csak tátongó üresség van az ablak helyén. Szépen beüvegeztem. Ilyen lett.

A masinisztának láthatóan melege van ezért az egyik ablak kicsit le van húzva. Még ablak keretet is festettem neki, bár ez a képen nem igen látszik sajnos.

Igen ám de én szeretem bonyolítani a dolgokat. Mivel már dekóder ügyben eléggé járatos voltam és sok mindent láttam a keresgélés közben ezért tudtam, hogy hogyan lehet házilag plusz funkcióval ellátni a gépet. Persze nem kell nagy dologra gondolni, csak világítást terveztem bele. Keresgéltem, hogy a modell alapjául szolgáló mozdonyokon hogy van ez megoldva, hogy lehetőleg megközelítsem az eredetit. És ha már szét volt szedve a mozdony akkor azt is bele akartam rakni. Hát nekiálltam. Először is ki kellett alakítani a lámpák helyét.

Bevetettem a legkisebb, 1 mm-es fúrómat és közben elkezdtem beszerezni a hozzávalókat. Halvány elképzelés volt a fejemben terv gyanánt. Közben jártunk Kalymnoson is, szóval nem kapkodtam el a dolgokat. Végül is megvolt hozzá minden, ledek, ellenállások, drótok és fényvezető üvegszál. Próba padon összeraktam az elektronikát amikor kiderült, hogy bizony nem jó ellenállásokat vettem. Szerencsére ez piti összeg. Gyorsan utána számoltam és vettem egy kicsit nagyobbakat. Aztán a héten nekiálltam és elkezdtem végleges formába önteni az elektronikát majd beszerelni.

Az eredmény. Ilyen amikor jön.

Ilyen amikor megy.

A másik vége reflektorral és külön vezérelhető vezető állás világítással.

Itt tart most a dolog. Még lehet csinosítgatni rajta, de alapjában elégedett vagyok vele. Hihetetlenül sokat dobott az élvezeti értékén ez a világítás kiépítés.

Most egy kicsit félreteszem a szerelősdit inkább használom.

Belegondoltam egyébként abba is, hogy hihetetlenül jót tettem a családommal illetve a környezetemmel. Most sokáig meg van oldva, hogy milyen ajándékot lehet nekem venni különböző alkalmakra.

Írta: Feri Címkék: játék mozdony szerelés vasút Kommentek: 0 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo