Képes cipó útmutató

Egyik dologból következik a másik. Itt van ugye az előző post amiben egy remekbe szabott cipóról számoltam be. Ennek kapcsán jött a felkérés a recept megosztására. Ugyan az igény egy emailra szólt, de gondoltam hátha mást is érdekel a hogyan. Ha csak leírom a hozzávalókat akkor bizony kimarad a lényeg. De azért jöjjön a felsorolás szerű recept, hogy ne úgy kelljen kivadászni a szövegből az összetevőket:

- 1 ek olaj

- 2 kk cukor

- 2 kk só

- 1 egység tej/víz

- 1 kk kovász

- 1 v 2 kk sikér

- 3½ egység liszt

- élesztő

Na ebből még nem lesz semmi érdekes. A mikénten van a hangsúly.

Kezdjük is rögtön megfejteni a rejtélyes "egység fogalmát". Ez egy 2 és 3 deci közé eső pohár/bögre vagy bármilyen mérő edény. Az élesztő pedig attól függ te milyet használsz, és majd a tapasztalat mondja meg, hogy mennyi kell belőle. Én egy gyengén púpozott kiskanál száraz élesztőt használok. Szükség lesz még valamilyen gépre ami gyúrni tud. Kézzel ne is álljál neki mert embertelen meló a kb fél órányi tészta macerálás két felvonásban. Úgy sem csinálnád meg rendesen akkor meg lőttek a jó tésztának. Én kenyérsütőgépre bízom a piszkos munkát. Ebben állítom össze a hozzávalókat. És itt következik az első fontos lépés. A sorrend a következő: olaj, folyadék, cukor. Itt még meg kell említeni, hogy ha nem csak fehér lisztből csinálom a tésztát (ami mondjuk kiflihez, lángoshoz kell) akkor pirított szezám mag olajat használok ami jótékony hatással van a végső ízre. De e nélkül is lehet jó kenyeret csinálni. Ezután jön a liszt. A három és fél egység lisztbe beleszámítódik a sikér és a kovász. Ha rozsliszt is érintve van a folyamatban akkor kell egy kiskanál rozs kovász is.

sikér kovász

A liszt variálása a kedvenc szórakozásom. Persze az alap valamilyen jó, sima fehér liszt. Én használok még rozslisztet, teljes kiőrlésű lisztet, árpalisztet aminek csak kis része valójába árpa viszont tele van maggal. Nagyon jól meg lehet bolondítani cibattás lisztel aminek egyik összetevője a csicseri borsó illetve van még sajtos-hagymás és fokhagymás-rozmaringos lisztem is.

lisztek

Ezek közül a cibattás a leggyengébb ízű abból aránylag több kell, de nagyjából elmondható, hogy negyed/fél pohár ízbomba liszt kerül bele. A többi is ízlés szerint de lényeg hogy másfél két pohár fehér liszt legyen benne. A konkrét példány egy pohár rozslisztet, negyed pohár fokhagymás lisztet és egy pohár árpás lisztet tartalmaz.

Hajrá, rakjuk bele a lisztet is. Mégpedig úgy, hogy az edény egyik sarkába ne kerüljön belőle. Erre még visszatérek. Jöhet a só. Ennek csinálj egy kis fészket a lisztben és oda kerüljön. Majd jöhet az élesztő mégpedig úgy, hogy ennek négyötöde kerüljön szintén a lisztbe de ne érjen a sóhoz se a folyadékhoz, a maradék pedig menjen abba a sarokba ahol szabadon maradt a folyadék. Azért nem írok tejet mert vízzel is tökéletes lesz de én úgy hiszem hogy a tej még ad hozzá bár ez már lehet, hogy erős belemagyarázás. Ha ezzel meg vagy akkor valami ilyet kell látnod.

kenyét sütés

A barna az élesztő, a bal felső sarokban van az élesztős tej, a fehér a só.

Na most egy hirtelen mozdulattal hagyd állni így 2-3 órát, ha van rá lehetőség akkor többet. Ha friss élesztőt használsz akkor persze ezzel csinnyán kel bánni. Ez idő alatt a tejbe/vízbe került élesztő a liszt egy részével kovászolódik és ez fontos!

Jöhet a dagasztás, ezt nálam teljes mértékben elintézi a kenyérsütőgép. Ha valamilyen más konyhagéppel csinálod akkor a sorrend 15 perc dagasztás 40 perc pihentetés 20 perc dagasztás. Kész a tészta.

kenyér tészta

Jöhet a kelesztés több részletben. Én az első kelesztésre egyszerűen abban az edényben hagyom amiben gyúrva lett. Megy a fűtőtest fölé (nem rá!) letakarva és kb. egy óráig ott hagyom. Tésztája válogatja, ha jó részt fehér liszt akkor lehet kevesebb. Kb. kétszeresére kel meg ilyenkor.

kenyértészta

Ezután jön a levegőztetés ami egyúttal a formázás is. Ezt nem tudom leírni ezért mozgóképpel illusztrálom.

Ha valmiért nem indul a videó akkor katt ide.

Az elején ahol nem látszik, hogy mit csinálok ott halászom ki a keverőlapátot a tésztából. A lényeg, hogy a tésztát úgy forgatjuk, hajtogatjuk, hogy egy feszes bőre legyen. Ez főleg a lágy tésztánál lényeges mert egyébként elfolyik, elterül. Ha viszont kemény a tészta akkor nehezen jön fel, kicsi, sűrű lesz a kenyér. Bár látszik a videó végén, de itt van még képen is a lisztezett sütőlapra helyezett leendő pékárú.

cipó

Ezután jön a második kelesztés. Ha eddig mindent jól csináltál akkor szépen fel jön a tészta.

tészta

Gyönyörűen látszik, hogy felemelkedés közben felkapta a lisztet a lapról. A színét nem változtatta sárgára arról a vaku tehet. Ez nagyjából megint egy óra. Én a sütőben kelesztem, feles fokozaton, résnyire nyitott sütő ajtóval. Ekkor éppen csak pislákol a láng. Lemértem, ilyenkor a sütőben nagyjából 60 fok van, de a kenyér várományos csak meleg lesz, nem forró valószínűleg a nedvesség tartalma miatt. Hogy ne száradjon ki a külseje a sütő aljára beteszek egy kis vizet valamilyen lapos edényben, nekünk ehhez rendszeresítve van egy kiszuperált, kicsit rozsdás, málló bevonatú teflon serpenyőnk aminek már a nyele is messze jár. Ha szép nagyra kelt, jöhet a sütés. Ez kb félóra 150 fokon majd feljebb kapcsolva (195 körül) színt adunk neki, ez még 10-15 perc. Ha teljes kiőrlésű vagy rozsliszt van benne akkor jó sötétre kell sütni mert egyébként nyers marad.

kenyér

Ha kész azonnal rácsra kell tenni mert pillanatok alatt felvizesedik az alja.

kenyér

Itt jön az egyik legnehezebb művelet. Nagyjából egy órán keresztül nem szabad felvágni. Amíg teljesen ki nem hűl. Ha ezt sikerült, akkor sokáig friss marad a kenyér. Már ha marad. Nálunk két nap múlva általában nyoma nincs.

kenyér

Biztos, hogy sok dolog sok házi asszonynak természetes, de hátha olvassa olyan is akinek lépésről lépésre kell haladni.

Jó étvágyat!

Írta: Feri Címkék: kenyér sütés Kommentek: 3 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Mam 2011. Apr. 05. 20:02
mehetnél péknek
jozsazsu 2011. Apr. 09. 23:28
Köszi. Hát mit mondjak, egy farfekvéses szülés egyszerűbb, de szerencsére én is egy pékkel élek. Olyan ízbomba lisztjeim honnan lesznek, itt nem láttam. Mondjak le róla?
Anya 2011. Apr. 09. 23:56
Igazán még az illatát is érzem.
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo