A szomszéd macje

...mindig zöldebb, lenne a stílusos befejezése a mondatnak, de ebben az esetben erről szó sincs. Hivatalos színmegnevezés a  grafit. De most egy kicsit előre szaladtam.

Nem is tudom, hogyan vezessem fel a történetet, hogy olyan hatása legyen mint amilyet rám tett. Mert amikor Krisztián csak annyit mondott, hogy nekünk is van macünk akkor bizony azt hittem ez valami vicc, de amikor azt is elárulta, hogy találta, na akkor nem hagytam élni és azonnal meg akartam nézni. Mint kiderült a kocsi csomagtartójában volt! Azonnal fel kellett hozni. Persze nem új macekről van szó. Közel sem. Sőt az egyik annyira régi, hogy már lassan kezd értéke lenni. Gabi hozta el őket egyik este kocsival. Azt hitte csak monitor és mivel ilyenből található egy pár náluk is ezért ki akarta dobi. Szerencsére nem tette, és így rácsodálkozhatott, az iMacre ami már 1998-ban is kompakt építésű volt azaz a monitor magában foglalta az egész gépet. De a kompakt építésnek már régi hagyománya volt előtte is az Applenél. Szóval egy 10 éves gép ez és egész jól használható ma is. Az értékesebb mégis a 17 éves Color Classik. Ezekből már nincs túl sok. Kezd felfelé menni az áruk. Igazán használni nem lehet, de nagyon fontos gép volt ez  a maga idejében.

A gépek egy garázsban voltak ledobva és ennek megfelelő volt az állapotuk. Vastagon fedte a kosz mindkettőt.

apple mac

A billentyűzeten jól megfigyelhető a vastag lerakódás. Ilyen állapotban nem szabad működtetni mert a por a hűtőbordákra rakódva szigetelhet, a merev lemez környékéről pedig esetleg bejutat a tányérokhoz ha nem jó a szigetelés és az katasztrófa. Szóval le kellett takarítani őket még kipróbálás előtt. Ilyen állapotban amúgy sem kerülhettek a lakásba, itt még a küszöbön várakoznak. Az alapos pucoláshoz azonban szét kellett szedni apró darabokra, hogy minden kis zughoz hozzá lehessen férni.

mac szétszedés

Az öreg gép már darabokban az iMacből is ki van véve az alaplap, épp a billentyűzet van boncolás alatt. Azzal nagyon megszenvedtünk. Nem is sikerült károsodás nélkül szétszedni, de ez nem látszik meg rajta szerencsére. Amikor minden szét volt szedve a lépcső előtt kifújtuk az alkatrészekből kompresszorral a port. Majd alapos törölgetés után és ahol lehetett mosás után összeszerelés következett. Az öreg géppel nem is kellett mást csinálni az bekapcsolás után pillanatok alatt feléledt és remek móka volt egy majd 20 éves rendszerben turkálni és látni, hogy milyen modernnek hat ehhez képest a 10 éves technika.

Az iMac viszont használható gép lett. Úgy hogy azt érdemes volt szoftveresen is felújítani. Amikor Gabiék otthon voltak kezelésbe vettem és került rá egy új 10.4.11-es rendszer, rendes nevén Tiger. Ez egy nálam elfekvőben levő vinyóra ment fel, hogy az eredeti is megmaradjon ha valami mégsem sül el jól. De minden simán ment minden. Sajnos elég lassúcska processzor van benne ezért jó pár kedvenc programomat nem lehet rajta elindítani de arra elég, hogy Gabi és Krisztián is megfertőződjenek és lássák miért szeretem én annyira ezeket a gépeket. Azon kívül, hogy nagyon jól néznek ki.

2 mac

Rokonok egymás mellett. Balra a jó öreg Color Classic

imac graphit

Az iMac látni engedi a belső szerkezetét. Gyönyörű dizájn megoldások.

Az iMac rendesen használatba lett véve. Került rá skype, játékok. De egy ilyen rendszer alapból is rengeteg hasznos programot hoz magával. Nem mellesleg egy komplett fejlesztő készletet (SDK). Nem is kezdem felsorolni mi még. Rengeteget tudnék mesélni erről a gépről mert ilyenek között dolgoztam az utolsó otthoni melóhelyemen. Mellesleg akkor rettentően drága volt, és csak irigykedve néztem azokat aki megengedhették maguknak, hogy otthon is ilyen gépük legyen. Most meg garázsban, elfekvőben vannak lerakva. De legalább ezt a példányt megmentettük és új életre kelt, hasznos lehet még egy darabig valakinek.

Írta: Feri Címkék: apple számítógép szerelés szomszéd Kommentek: 2 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Anya 2010. May. 20. 16:52
azt hiszem ha élőbe láthatnám még én is gyönyörködnék benne
Feri 2010. May. 20. 21:12
És ez csak a külseje. Belül is nagyon előremutató megoldások vannak. Szedtem szét egy párszor, tudom. Zseniális volt a maga idejében.
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo