A tanulás folyamata

Mindig rácsodálkozok a jelenségre. A tanulás folyamatára. Nem úgy általában tanulásra gondolok, hanem egy konkrét dolog megtanulására. És ez alatt nem történelmet vagy hasonló lineáris dolgot értek, hanem valami egybefüggő, komplex, bonyolult dolgot mint amilyen pl. a programozás. És ráadásul segítség nélkül, teljesen autódidaktikusan, ahogy én szoktam.

Az ember elhatározza, hogy megtanul valamit, mint tettem én sokszor. Ilyen volt a LAMP, később ennek folyományai a JavaScript, XML, AJAX és most az Object C. Az internet tele van anyagokkal. Talán túl sok is van belőlük, meg kellene találni a használhatót, de persze amíg az ember nem sokat tud a dologról vagy pláne semmit addig nem tudja hatékonyan eldönteni, hogy mi hasznos információ és mi nem. Tehát minden erről szóló linket összegyűjt, PDF-et letölt. Eddig ez nem tanulás csak érdeklődés.

Elkezdi olvasgatni a találtakat és ha elég új vagy kicsit bonyolult a dolog akkor az elején jó eséllyel semmit nem ért belőle. De elszánt az ember fia, folytatja tehát. Néha jön az érzés, hogy semmit nem értek semmi értelme az egésznek. Még csak karcolgatja a felszínét a dolognak. Tele van az anyag új fogalmakkal amit egy üres térben kéne elhelyezni, nincs mihez kapcsolni. Még nagyon kevés az tudás ahhoz, hogy bármire használni lehetne, ki lehetne próbálni tehát száraz, megjegyzendő nem használható ismeretek sorjáznak. Nem egy meglévő tudás-puzzle utolsó darabjait kell beilleszteni. Tele van szórva az asztal formátlan, színes papírdarabokkal amik állítólag kapcsolódnak egymáshoz és akkor értelmet nyer az egész, de ez így csak káosz. Mint jelzőkarók amiből van pár darab és majd egy utat fognak kirajzolni de ahhoz több kell. Így csak össze-vissza cölöpök.

Aztán már használható lesz arra a tudás, hogy bontogassa szárnyait és példa feladatokat lehet megoldani. És aztán jön a pillanat amikor kezd kirajzolódni a szövete a dolognak. És ezért a pillanatért érdemes csinálni. Ilyenkor kezd összeállni a puzzle. Már van annyi összekapcsolódó darab, hogy bátran hozzá lehet illeszteni az újabb részeket. Kezd saját lábára állni a tudás. Remek pillanatok ezek. Amikor az ember elhagyja a példa megoldásokat és saját problémákat kezd megoldani. Amikor olyan dolgokat is tud az ember ami nincs leírva sehol, ami csak a darabok összekapcsolódásából jön ki. Egyfajta magbiztosság érzés. A tudás egy szeletkéjének birtoklása.

Egy ilyen folyamatban vagyok éppen. Már jókora darabok megvannak a puzzleból. Itt egy fenyő, ott egy egész felhő vagy kiskutya feje. Ki milyen puzzlét szeret. Elég is lesz az elmélkedésből, beillesztek még pár darabot.

Írta: Feri Címkék: programozás tanulás Kommentek: 0 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo