Sárkány a greenwichi IMAXban

Múlt héten Londonban jártunk, mindenki olvasta ugye, választani voltunk. Úgy alakult, hogy ezen a hétvégén ismét bementünk. Már jó régen megbeszéltük (Andi, Gabi,Kati, Kriszián, Zsolt),

mozis banda

hogy megnézzük a Így neveld a sárkányodat (How to Train Your Dragon IMDB) című filmet. A múltkori 3D-s mozi után én mindenképpen szerettem volna IMAX-ba menni. Nem írom le ismét, hogy miért. Szerencsére ez egyezett a közös akarattal. Így hát némi időpont egyeztetés után, megrendeltem a jegyeket, és felkerekedtünk hatan két autóval. A telefon GPS-e majdnem odavitt minket. Sajnos csak utca volt megadva a mozi címénél ezért az utca közepére navigált. De nem volt gond mert a mozi pár száz méterrel volt csak arrébb egy nyílt területen és Zsolt hamar kiszúrta, így oda kormányoztunk. A szükséges kuki és kóla beszerzés után beültünk pont időre a terembe és szinte minden reklám és előzetes nélkül indult a film.

moziban

Azonnal beszippantott az élmény. Tökéletes volt a térhatású látvány. Számomra bizonyított ez a technológia. Teszek még egy ellen próbát, meglehet, de valószínű, hogy 3D filmre én csak IMAX-ba megyek ez után. Az is elképzelhető, hogy azért volt ez nagyságrenddel jobb minőség mert egy teljes mértékben animációs film volt, de ebben magam sem hiszek. Maga a film egyébként jó volt. Igazi felnőtt mese egy kis Nils Holgerson beütéssel. Kellemes mozi volt mindent egybe vetve. Mondjuk a film minőségéről sokat elmond, hogy az IMAX oldalán most ez az első film ami bejön elsőként mint referencia.

Bár eredetileg csak mozizást beszéltünk meg, a többiek máshogy döntöttek és jól tették. Mivel tavaszias, kellemes idő volt úgy gondolták, jó lenne a szabadban is tölteni időt nem csak a sötétben, így hát a Greenwich Park felé vettük az irányt mivel az csak pár percre volt onnét. Mivel Gabiéknak sikerült az utolsó helyet megcsípni a közeli parkolóban ezért mi egy utcában kerestünk helyet. Ott viszont mi foglaltuk el az egyetlen szabad helyet az utca végén. Ami mint kiderült egy köpésre volt már csak a Temze partjától. Ennél a hangulatos tavernánál jutottunk ki a partra.

Trafalgar Tavern

Innen kicsit lelassultak az események mert sok érdekesség torpantotta meg a társaságot. Ami azért volt gond mert Kati már nagyon éhes volt miközben a kezében már ott volt az előzőleg a mekiben gondosan beszerzett kaja. De végül is sikerült letelepedni a fűbe és tömni kezdtük a majmot.

Innen jóllakottan elég nehéz volt felállni. Emésztettünk még egy kicsit a csodálatos környezetben.

Végül muszáj volt felkerekednünk mert Katit szorította az idő, éjszakázni ment. Tulajdonképen egész jól bírta két éjszakai ügyelet között minimál alvással. Sürgetett az is, hogy végül is Greenwich-ben voltunk, a híres csillagvizsgáló közelében ahová már rég szeretem volna elmenni. Ezen a csillag vizsgálón keresztül halad át a Nullmeridián. Egyébként Greenwich nem csak ez a csillag vizsgáló és park, hanem London egyik, nem is kicsi kerülete. Végül is sikerült egy kis időt még a kényszerű haza indulás előtt erre a nevezetességre is szakítani.

The Royal Obervatory

A tisztességes neve: The Royal Observatory. Azaz királyi csillagvizsgáló. Amúgy Angliában nagy sok királyi ez meg az van, ez megérne egy külön mesét. Sajnos arra nem volt időnk, hogy be is menjünk, így csak a kerítésen át tekintettük meg a híres nem is képzeletbeli vonalat. Ugyanis az udvaron rozsdamentes acélból ott van a nevezetes 0 széllességi kör egy darbkája. Ez régen bronzból volt, de haladni kell a korral. Annyira, hogy 2000 óta éjszakánként egy erős lézer sugár választja ketté London egét keletre és nyugatra. A egyik falon fémbe rögzítették a birodalmi mértékegységeket is.

imperial metrics

Itt látható a járd, a láb plusz jelölték a 6 és 3 hüvelyket de a két lábat is. Ezen tudták a polgárok 1866-után ellenőrizni a hosszmértékeiket. Hogy miért nem jelölték például az egy hüvelyket és miért a hatot és hármat? Aki egy kicsit is élt Angliában az nem kérdezné ezt, nekik ez a természetes. Bár már elég sok helyen áttértek a metrikus vagy SI mértékegységekre. Az obszervatórium egyébként egy elég meredek dombon van ahonnan remek a kilátás a National Maritime Museum-ra az az a Hajózási múzeumra és a parkra.

park muzeum

Háttérben a Canary Warf felhőkarcolói. Visszafelé még elköszöntünk a társaságtól akik bőven voltak az időnek és még üldögélhettek a fűben kedvükre, és elkocogtunk a kocsi irányába. Még megörökítettem amint a régi keretbe foglalja az újat.

Majd haza autóztunk. Itthon egy fagyival koronáztuk meg ezt a kellemes napot.

Írta: Feri Címkék: 3D film London mozi szomszédság Kommentek: 3 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Gabs 2010. Apr. 15. 21:42
Hát ez egy jó nap volt!!!!!
Kati 2010. Apr. 15. 22:30
Egyetértek! Kár, hogy korán el kellett indulnunk...
Gabs 2010. Apr. 16. 01:20
Ja kár, hogy nem maradhattatok még, de a körülményekhez képest NAGYON JÓL bírtad Kati!!!
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo