Dolgos hétköznapok

Kati elhallgatott egy kicsit (hétfőn írt utoljára), mert két nap ügyelt egymás után, és enyhén szólva sem használható állapotban érkezett haza. Ez egyébként csak egy ügyelet csere miatt alakult így. De erről majd ő részletesebben ha akar.

Nekem is dolgosan alakultak az elmúlt napok. Meg csináltam egy csomó RSS-t a sziklára. Aki olvassa a szikla.hu-t az már észrevehette. Ez már régi adósság volt amúgy. Csak fogalmam sem volt, hogy kell ilyet előállítani. Használni már használtam sokat. Aztán a bloggal kapcsolatosan újra felszínre került a dolog. Mert egy blogmotornak ilyet is kell tudnia. Utána néztem egy kicsit a dolognak és kiderült, hogy semmi ördöngösség nincs a dologban, csak egy kötött XML, ami kötelező és megadható elemeket kell, hogy tartalmazzon. Az XML számomra barátságos dolog, dolgoztam vele már eleget, tehát csak lépni kellett. Abba most nem mennék bele, hogy mi az az XML, akinek kell az tudja. Ha igény lesz rá később lehet, hogy előveszem a kérdést.

Viszont kitérnék az RSS-re. Mert az jó dolog és mindenki számára hasznos lehet. Persze ez sem újság mindenkinek. Ha valaki elolvassa a magyar wiki RSS szócikkét úgy, hogy semmit nem tud az egészről, annak végképp elmegy a kedve attól, hogy meg akarja érteni a dolog miben létét. Ahogy így elnézem a többi nyelv helyi nyelv is hasonlóképpen szószátyár. Nem úgy az angol RSS oldal. Az igen csak bő szócikk. Talán túl sok is. Na meg angolul is kell érteni hozzá. Tehát jöjjön ez érthetően, magyarul azoknak akiknek fogalma sincs mi ez az egész vagy tudják, de nem értik a lényeget.

Egy 11 éve létező technológiáról beszélünk aminek tömeges elterjedése azért nem nyúlik vissza ilyen messzire. Arra találták ki, hogy szabványos formában lehessen gyakran frissülő webes tartalmakat, mint például híroldalak, blogok terjeszteni illetve követni. Persze lehetne mondani, hogy ezt meg tudom csinálni kézzel is, fogom a kedvenc oldalaimat és rendszeres időközönként ránézek, frissítem. Csakhogy egy weboldal betöltése lényegesen nagyobb adatforgalommal jár ami lassíthatja a folyamatot, főleg, ha sok ilyen oldalt akarunk ellenőrizni rendszeres időközönként. Egy ilyen csatorna (mert így is nevezik) viszont elenyésző mennyiségű adattal el tudja látni ezt a feladatot. És vannak weboldalak, önálló programok, mobil megoldások, amik semmi mással nem foglalkoznak csak az ilyen tartalmakat ellenőrzik rendszeresen és elénk tárják a friss anyagokat. Erre egy remek példa a google news, ami semmi más csak - jelen esetben magyar - híroldalak gyűjtőhelye. Ezekről a híroldalakról fogja az RSS-eket és egy oldalra összegzi, illetve rendszeresen frissíti számunkra az új tartalmakkal. Ezt megtudja tenni egyébként a legtöbb böngésző program vagy levelező program is. De vannak erre kimondott cél alkalmazások is. Én nem használok ilyet. Ez csak olyanoknak kellhet akik speciális igénnyel lépnek fel mert teszem azt hírszerkesztők vagy valami hasonló okból rajta kell tartaniuk a kezüket a világ hírsodrának ütőerén. Az RSS tehát egy jó dolog. Próbáld ki bátran. Jó lett volna, ha nekem is adott volna valaki egy kezdő lökést régebben. Ha segítségre van szükséged az ügyben szóljál.

Írta: Feri Címkék: php prog rss Kommentek: 0 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo