3D mozi

Tegnap moziban voltam. Nem lenne ez különösen érdekes, ha nem ez lett volna életem első 3D mozi élménye.

Igazából nem volt elvárásom a dologgal kapcsolatban, nem tudtam mire készüljek. Valami halvány kép élt a fejemben, hogy lehet ez akár jó is. Nagyon régen, 8 évvel ez előtt talán, volt már 3D mozgókép élményem. Volt egy Nvidia videó kártyám amivel a csomagban jött egy 3D szemüveg. Emlékszem jó drága volt e miatt. Azzal játszogattam és az - bizonyos körülmények között - egész jó volt. Ilyen előzmények után ültem be az egyébként remek kis csapattal a nézőtérre és vártam a háromdé élményt. Nos nem voltam lenyűgözve. Azt azért feltétlenül meg kell említeni, hogy nem iMAX technológia volt, csak a helyi mozi 3D-re kibővítve.

De miért volt jó és mégsem jó a dolog? Elmesélem. Amikor lementek a reklámok megjelent a felirat, ami figyelmeztetett, hogy fel kell venni a szemüveget. Ez egyébként egy a jegy mellé osztogatott, higiéniai okokból eldobható, lehegesztett fóliában lakó darab volt.

3D szemüveg

Nem igényes de a célnak megfelelt. Azt egyébként most sem értem, hogy működik, mert addig tiszta a dolog, hogy valahogy polarizál, de ezt vizsgálgatva nem láttam a két oldala között jelentős eltérést. És azt sem értem, hogyan lehet egy szórt fény - ami ugye a vászonról verődik vissza - polarizált. Na de vissza a történéshez. Rögtön a figyelmeztető felirat után jöttek már háromdében vetített logók és újabb feliratok amik ezt a 3D technológiát voltak hivatottak képviselni. Elképesztő élmény volt. A vászon síkjából, feléd kiemelkedő érzésre az előtted ülők feje felett lebegő tárgyak, feliratok nagyon kellemes élményt vetítettek előre (milyen remek szójáték, haha). Jöttek újabb reklámok amik már 3D-ben voltak, meg pl. egy focimeccs részlet szintén térben. Most kivételen nem bántam a reklámokat, mert az új fajta élmény miatt élveztem a dolgot. Párszor bizony meg mozdultam, hogy elkapjam a fejem a repülő tárgyak elől. Aztán elkezdődött a film. 3D-ben.

Itt jöttek a gondok. Ugyan is nagyon nem volt 3D az élmény vagy ha igen akkor sokszor zavaróan. Egyértelmű volt, hogy hosszú jelenetek alatt semmi féle térhatású dolog nem volt a vásznon, párszor le is vettem a szemüveget, hogy ellenőrizzem, és bizony sokáig nem is kellett visszavenni. Majd jöttek animált részletek, vagy legalábbis CGI-vel dúsított jelenetek ami viszont jól néztek ki. Néha egy egy dolog kiugróan plasztikus volt miközben a körülötte levő dolgok nem. Elég vegyes élmény volt.

Leszögezhetem, hogy a térhatású mozi még erősen kezdeti stádiumban van. Körülbelül ahhoz tudnám hasonlítani amikor a fekete-fehér mozit felváltotta a színes. Amikor a rendezők, operatörők már remekül megtanulták, hogy éljenek a fények, árnyékok adta kifejező  eszközzel, kaptak egy sokkal több információt hordozó dimenziót, a színeket. Ebben az esetben is kaptak a fim készítők egy jókora pluszt hordozó technológiát, de élni vele meg kell tanulni. Nem lehet egyszerű a dolog, hiszen amíg egy logóval el lehet játszani, hogy az kilebeg a nézők feje fölé addig ezt színészek játszotta karakterek nem tehetik meg. Ráadásul a bevett technika, hogy a hangsúly erősítésre alkalmazott nyitott blendével felvett jelenetek erősen elmosódott háttere erősen zavaró volt. A valóságban, amit utánozni próbáltak, a háttér csak addig elmosódott amíg a tekintetünk arra nem téved. Olyankor a szem odaélesít annyira gyorsan, hogy az agyunk nem is fogja fel, hogy az volt nem éles is. Ez, illetve az agy szemmozgás közbeni képérzékelési hiánya a szkádikus elnyomás egyébként. Viszont a mozi esetében hiába fókuszál a szem a háttérre az elmosódottság megmarad, ezáltal olyan érzést keltve, mintha a látásunk hirtelen elromlott volna. Nem kellemes. Nyilván ezt a 2D mozinál már megszoktuk, itt viszont zavaró. Összefoglalva a technológia adott és működik, élni vele még nem tudnak.

Lehet bátran mondani, hogy nem  a film miatt mentem moziba. De végeredményben a film jó volt az új technikától várt élmény elmaradt, pontosabban elég kettős volt. Megnézem még mit tud az iMAX és utána is véleményt formálok.

Írta: Feri Címkék: 3D mozi Kommentek: 0 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
3D (3) 3D_print (3) 550D (1) ablak (6) Afrika (2) ajándék (10) állatok (11) Amerika (20) Anglia (18) angol (3) apache (1) apám (2) apple (14) Ausztria (4) bárány (1) betegség (1) bicikli (2) blog (10) canon (3) cipő (3) Ciprus (4) család (16) csikós_cikk (2) csomag (8) Egyiptom (1) első (2) Emily (2) étterem (3) Európa (21) film (6) Florida (10) forgalom (1) fotó (7) főzés (5) Franciaország (1) futás (44) Gabi (3) golf (2) Goodwood (2) google (5) Görögország (18) gyümölcs (1) haj (1) hajó (1) hangulat (2) ház (11) hirdetés (1)  (8) hobbi (1) időjárás (10) internet (5) iPad (10) iPhone (5) Írország (8) izland (3) játék (2) kaja (5) Kalymnos (16) karácsony (9) Kati (1) kenyér (10) képek (6) kert (11) kirándulás (7) konyha (10) korcsolya (1) kórház (1) könyv (2) Krisztián (3) kutya (5) lakás (20) London (14) macska (3) madarak (5) magyar (2) Magyarország (16) Marci (2) marokkó (12) mászás (23) mozdony (1) mozi (4) műtét (1) növény (6) Olaszország (3) olimpia (3) paradicsom (3) php (2) politika (3) Portland (2) prog (2) programozás (5) radar (1) rejtvény (4) reklám (1) repülés (12) rewrite (3) róka (2) rss (1) sár (3) sárkány (1) script (1) sérülés (2) síelés (4) snooker (1) sör (3) Spanyolország (9) sport (5) street_view (2) sütés (25) számítógép (13) szemüveg (1) szerelés (37) szomszéd (9) szomszédság (22) szülinap (5) talált (13) tanulás (1) tél (5) természet (10) timelapse (2) Usa (3) utazás (88) választás (1) varrás (2) vásárlás (6) vasút (5) vendégség (10) vér (1) verseny (2) vicces (3) videó (25) virág (6) vulkán (2) zsázsa (1)
szikla blog logo